Van spekslagerij tot gevestigde waarde in Nederland en ver daarbuiten. Het slagersvak is al jarenlang onmiskenbaar verbonden met onze familie. Tot op de dag van vandaag blijft de traditie die in 1896 begon, inspireren.


“Met respect voor het verleden zetten we ons vizier op de toekomst.”

1896

Spekslagerij en rookerij

De oorsprong van onze rijke slagerstraditie reikt helemaal terug naar de 19e eeuw, toen Johannes van der Post een traditionele spekslagerij opende in het hart van Gouda. Cornelis van der Post nam de spekslagerij over en bouwde deze uit tot een plek waar mensen uit alle uithoeken van het land hun vlees aankochten.

1909

Verhuizing en uitbreiding

Jan van der Post breidde zijn bedrijf verder uit, leidde zijn zoon Nicolaas Cornelis op tot spekslager en verruimde zijn horizon door in 1908 wat verder weg een ruimer perceel te kopen. Daarheen verhuisden het gezin en de firma Van der Post in 1909.

1919

De zaak wordt voortgezet

Nadat de ‘pater familias’ Jan van der Post op 22 november 1919 overlijdt, neemt zijn pas 20-jarige zoon Cornelis Nicolaas ‘Cor’ de zaak over.

1923

Cor van der Post koopt de zaak

Cor werd eigenaar van de familieonderneming toen hij in november 1923 het pand met bovenwoning, erf en slagerij aan de Groenendaal van zijn moeder overnam. Omdat de slagerij bleef groeien, was het adres inmiddels Lange Groenendaal 99 – 101 geworden. Vanaf dat moment kreeg de slagerij ook haar naam: ‘C.N. van der Post’.

1932

In de crisis valt de handel stil

In het begin van de jaren ’30 viel Nederland ten prooi aan een grote economische depressie als gevolg van de ineenstorting van de New York Stock Exchange in 1929. Door tal van kwaliteitsproducten van kalfsvlees te blijven maken, doorstond de familie deze moeilijke tijd. Want ook in tijden van crisis is er voldoende vraag naar dit soort specialiteiten.

1940

Gouda is een belangrijk doelwit

Kort na de inval van Duitsland in Nederland rijdt een colonne Duitse legervoertuigen Gouda binnen. Vanaf dat moment treden allerlei strenge Duitse verordeningen in werking. De Duitsers regelen de distributie van voedsel door middel van distributiestamkaarten en verschillende grote en vitale Goudse bedrijven worden door de Duitsers gevorderd, waarbij hun productie onder militair toezicht komt te staan.

1946

Een worst- en vleeswarenfabriek

Na afloop van de oorlog begint de wederopbouw van Gouda. Maar terwijl de stad langzaam opbloeit, merkt Cor van der Post dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. In de jaren na de oorlog neemt de vraag naar voedsel sterk toe onder de groeiende stadsbevolking. Met name de vraag naar ‘fijne’ vleeswaren, zoals worst, als broodbeleg nam een hoge vlucht. Om aan de snel stijgende vraag te voldoen, breidde Cor van der Post daarom vanaf 1946 zijn slagerij aan de Lange Groenendaal stapsgewijs uit.

1948

Compaxo wordt de naam

De overgang van kleine slagerij naar vleeswaren- en worstfabriek is vrij ingrijpend voor het slagersbedrijf van Cor van der Post. Hij realiseert zich echter dat de typisch Nederlandse naam ‘C.N. van der Post’ niet meer past bij de grootschalige, internationale productie die gaandeweg aan de Lange Groenendaal plaatsvindt. In 1948 bedacht hij daarom een nieuwe, internationale bedrijfsnaam die het product alle eer aandoet. Want door deze vleesproducten te ‘drogen’ krijgen ze een vaste, compacte vorm. En compact is bij uitstek geschikt voor de export. Vandaar de sprekende naam ‘Compaxo’.

1952

Een fabriek in twee industrieflats

Om na de Tweede Wereldoorlog de groei van onze familieonderneming te ondersteunen, opende de tweede generatie ‘de Vleeschwaren Fabriek Compaxo’ aan de Schielands Hoge Zeedijk in Gouda, waar we nog steeds te vinden zijn. De tweede en derde generatie erkenden en grepen de kans om op grotere schaal te produceren en zich toe te leggen op kant-en-klare producten.

1957

Een eigen slachterij

En Compaxo blijft groeien. Op zaterdag 21 september 1957 werd de nieuwe slachthal feestelijk geopend door het lint – op veelzeggende wijze – door te hakken met een hakmes.

1962

De drie zonen komen in de zaak

Inmiddels is Compaxo eigenaar geworden van het omvangrijke complex aan Schielands Hoge Zeedijk en hebben de drie zonen van Cor van der Post, Jan, Chris en Cor jr. een belangrijke positie in de familieonderneming ingenomen. Om recht te doen aan hun huidige rol en om de toekomst van het bedrijf te waarborgen, besloot vader Cor van der Post in het voorjaar van 1962 tot de oprichting van de naamloze vennootschap ‘Compaxo NV’, waar hij en zijn zonen deel van uitmaken.

1966

De eerste ‘gastarbeiders’ komen

De ‘gastarbeiders’ werden al snel onmisbaar. Samen met hun gezinnen vormen zij een kleurrijk onderdeel van Gouda.

1973

Een nieuwe slachterij in Zevenaar

Een groeiend besef van het belang van een kwalitatief hoogwaardige grondstoffentoevoer voor de locatie in Gouda en de wens naar meer onafhankelijkheid hebben in 1973 geleid tot de opening van de slachterij in Zevenaar. Omdat er in Zevenaar al talrijke veehouderijen te vinden waren, er veel grond beschikbaar was, er veel vraag naar werk bestond en er een goede verbinding met het Europese achterland in het verschiet lag, was de beslissing om op deze locatie een varkensslachterij te openen snel genomen. Een slimme zet die er mede voor heeft gezorgd dat deze vestiging inmiddels is uitgegroeid tot een grote exportslachterij.

1976

De zonen Jan, Chris en Cor Junior nemen het roer over

Cor van der Post overleed in maart 1976. Met hem verloor Compaxo de grondlegger van de huidige onderneming. Op dat moment veranderde onze familieonderneming van een NV in een BV die werd overgedragen aan de zonen Jan, Chris en Cor Jr. die er toen al tientallen jaren werkzaam waren. Zij zetten het succesvolle beleid voort en hebben in de jaren daarna de nieuwe generatie Van der Post geïntroduceerd. Zij deden dit met de voor de familie zo kenmerkende no-nonsense mentaliteit, waarbij het bedrijfsbelang voorop staat.

1981

De zeven neven van der Post

De zonen van de broers Chris en Cor van der Post namen vanaf 1981 het roer van de familieonderneming over: de zeven ‘neven’ Kees, Chris, Gerard en Nico van der Post (de zonen van Chris) en Cor, Paul en Jan van der Post (de zonen van Cor). Zo doet de vierde generatie Van der Post haar intrede. Spelenderwijs hebben zij het vak geleerd, zoals ze vroeger bij ‘opa’ Van der Post thuis de worsten proefden en keurden. Het past bij de trotse familie Van der Post, die de eigen kinderen het liefste zelf het vak leert, want de allerbeste vakmensen zijn ze immers zelf. Op deze wijze stippelt de familie Van der Post voor elk familielid de koers uit.

1982

Een nieuwe bacondivisie

In 1982 kwam er in Gouda een divisie bij die zich volledig richtte op de productie van bacon, dat voornamelijk bestemd was voor de export naar Groot-Brittannië. In 1989 verhuisde deze afdeling naar Zevenaar.

1984

Start voorverpakt industrieel slicen in Gouda

Met de opmars van de supermarkten en de vraag achter verse kant-en-klaar producten tegen lage prijzen, investeerde het bedrijf in de jaren ’80 in een automatische snijlijn. Klanten kunnen de vleesproducten nu eenvoudig uitpakken en presenteren zonder het gevoel van ‘vers gesneden’ te verliezen.

1989

Een nieuwe baconfabriek in Zevenaar

Vanaf 1983 neemt Cor het over van Jan van der Post en groeide het bedrijf van 25 naar 100 medewerkers. De stroomlijning van de organisatie, de bouw van een eigen vrieshuis, de aanvoer van varkens van vaste leveranciers en de efficiëntie van de opzet van de slachterij gaven Compaxo de garantie voor kwaliteit en continuïteit. In 1989 werd een nieuwe baconfabriek geopend die de activiteiten van de baconafdeling in Gouda overnam. Ook de werkwijze van Zevenaar wordt inline. Dit zorgt voor een efficiënte verwerking van de bacon en zorgt voor een sneller en nog beter product.

1995

Focus op de productie voor private labels

In de jaren negentig ontwikkelden warenhuizen en supermarktketens in toenemende mate “huismerken”, winkelartikelen die in eigen opdracht worden geproduceerd. Door sterke huismerken te creëren, kunnen de retailers exclusiviteit claimen en hun unieke positie op de markt nog beter waarmaken. Op dat moment besloot Compaxo de rol van toonaangevende leverancier van vleesproducten onder “private labels” op zich te nemen en daarmee de focus op de B2C te verkleinen. Het geld dat zij hiermee besparen wordt geïnvesteerd in de fabriek en het machinepark om zo hun positie op de B2B markt te versterken.

2001

De nieuwe co-extrusielijn in Gouda

In 1999 grijpen we de kans om het bekende ‘coex-laagje’ verder uit te diepen. In 2000 kunnen we dankzij onze eigen co-extrusielijn onze klanten zowel de traditionele darm rond worsten als een nieuwe techniek aanbieden waarbij een laag van eiwit wordt toegevoegd die vervolgens in een inline pasteurisatiebad gaat. In 2001 was deze lijn volledig operationeel. Vanwege de goede smaak en lange houdbaarheid buiten de koeling, wordt de nieuwe techniek met open armen ontvangen.

2017

Introductie vleesvervangers

De flexitariër schuift aan bij onze traditionele eetcultuur. De laatste jaren is er een flinke groei merkbaar in vleesvervangers. Een evolutie waar wij als familieonderneming sinds 2017 op inspelen door onder andere alternatieven voor worstproducten en broodbeleg aan te bieden.

2019

De 5e generatie van der Post staat op

De senioren dragen het stokje over aan de junioren, die 13 aandeelhouders vertegenwoordigen. Tijdens deze overgang worden de kernwaarden getoetst en verankerd. Eén ding is zeker: de rijke geschiedenis heeft een gezonde basis gelegd voor de toekomst.

2021

Het 125-jarig jubileum van Compaxo

De doorgifte van knowhow en tradities heeft ervoor gezorgd dat onze familieonderneming al vijf generaties lang de eeuwenoude passie kan voortzetten. 2021 is dan ook een jaar waarin onze langetermijnvisie – die geijkt is op de familietraditie – extra in de verf wordt gezet.

Interesse
in een
partnerschap?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij stellen ons meer dan open voor nieuwe partnerschappen en uitdagende voorstellen.

Certificaten Zevenaar
Certificaten Gouda