Geachte relatie,

Compaxo is hevig teleurgesteld door het besluit van de Europese Commissie (EC) om het gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen te verbieden. Deze innovatieve techniek werd in 2019 door dezelfde Commissie nog aangeduid als de beste toepassing om producten te roken. Dit omdat dat beter werd geacht in het kader van voedselveiligheid en duurzaamheid. Het verbod heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven, zonder dat het significante gezondheidswinst oplevert voor de consument. Over 2 jaar mogen de rookaroma’s niet meer als ingrediënt toegepast worden en over 5 jaar zijn de rookaroma die toegepast worden in het proces uitgefaseerd.

Enorme uitdaging
De impact van het commissiebesluit op ons en onze producten is groot. Als er niet bijtijds verbeterde rookaroma’s op de markt komen is traditioneel roken of het gebruik van gerookte ingrediënten voor veel producten het enige alternatief. En juist dat werd in 2019 ontmoedigd.
Onze leveranciers, de producenten van rookaroma’s staan dan ook voor de uitdaging om zo spoedig mogelijk verbeterde rookaroma’s op de markt te brengen. Het is nu nog onduidelijk of dit mogelijk is en of die dan bijtijds door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) worden goedgekeurd. Daarom hebben wij via de brancheorganisaties VNV en FNLI verzocht om hier met EFSA een versnelde procedure voor af te spreken.
Mochten er geen alternatieve aroma’s op de markt komen, dan is dit feitelijk een stap terug, bijvoorbeeld op duurzaamheidsgebied. Wij verwachten binnen de gestelde deadlines goede alternatieven te hebben voor de producten waarin wij rookaroma als ingrediënt toevoegen. Voor de rookaroma’s die we in onze kasten toevoegen zullen we gedwongen zijn om over te gaan op traditioneel roken. De grootste uitdaging ligt bij de productie van onze rookworsten via de co-extrusie techniek waarbij het rookaroma ervoor zorgt dat de collageendarm stevig wordt. Als hier op tijd een veiliger alternatief voor ontwikkeld wordt, zullen wij deze zeker gaan toepassen. Mocht dit alternatief niet op tijd voorhanden zijn, zullen we andere scenario’s voorbereiden. Wij zullen u op de hoogte houden van de gevolgen van het besluit voor uw producten.

EFSA-advies
Aan het huidige besluit van de EC ligt een advies van EFSA ten grondslag. De EU heeft een zerotolerance beleid voor schadelijke stoffen in voedingsmiddelen. Het EFSA-advies geeft echter geen duidelijkheid wat de risico’s van de stoffen zouden zijn bij een normaal eetpatroon. Volgens experts krijgen mensen in de praktijk met normale eetgewoonten er weinig van binnen, zeker in vergelijking met het alternatief van traditioneel roken. Het is goed dat EFSA nu verzocht is om ook daarvan de risico’s goed in kaart te brengen.
Consument hoeft niet te vrezen voor gezondheid
Voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit voor ons en bij beschikbaarheid van betere aroma’s zullen wij overstappen. Tot dan hoeven consumenten niet te vrezen voor hun gezondheid als zij onze producten eten die een rookaroma bevatten, zoals een rookworst.

Compaxo Groep B.V.

Interesse
in een
partnerschap?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij stellen ons meer dan open voor nieuwe partnerschappen en uitdagende voorstellen.

Certificaten Zevenaar
Certificaten Gouda